IN-AIR: Landing i residens med KJØTT

Vi har nettopp lagt bak oss et vellykket residensbesøk med kunstnergruppa Landing. Dansekunstnere Venke Marie Sortland og Rikke Baewert har sammen med scenograf Milla Wexels hatt to produktive uker hos oss på Turnéteatret. De har jobbet med å utvikle forestillingen KJØTT (arbeidstittel), sin nye produksjon for ungdomstrinnet.

Prosjektene til Landing foregår utenfor tradisjonelle scenerom, og de henvender seg ofte til barn og unge. KJØTT planlegges som en DKS-turné og skal besøke skolegårder på ulike ungdomsskoler høsten 2023. I denne forestillingen blir elevene både utøvere og tilskuere. De får tildelt kapper med store hetter som de kler seg i, og sammen med utøverne fra Landing blir de dratt inn i ulike sceniske situasjoner med enkle felles bevegelsesmønster som kan minne om et slags ritual. Kappene skal hjelpe elevene til å føle seg mer fri i situasjonen, og vil gi et større spillerom der de enklere kan slippe seg løs og hengi seg til konseptet. Slik blir de medskapende aktører i verket som blir en salgs hybrid av workshop og forestilling.

Landing fikk god hjelp fra elever fra Verdalsøra ungdomsskole i prosessen til å utforske flere kroppslige og sceniske idéer. Ungdommene ble utfordret på å gå inn i ulike kroppslige og sanselige oppgaver. Repeterende bevegelsesmønster i langsomt tempo over tid, og flere andre nye kroppslige erfaringer ga rom for refleksjon og nye tanker om hva scenekunst kan være. Samarbeidet med niendeklassingene ble svært viktig i undersøkelsen av hvordan konseptet fungerer på målgruppa der det kunstneriske og det pedagogiske flyter over i hverandre.

Milla Wexels har jobbet med sykkel- og traktorslanger som materiale til scenografien og kostymene. Det har resultert i et særegent visuelt uttrykk som vekker visse assosiasjoner, men uten å legge for mange føringer. I tillegg har de også med seg en stor (og etter hvert innkledd!) lastebil som vil bli til et mobilt rom og et bærende element i forestillingen.

Med dette prosjektet ønsker Landing blant annet å undersøke hvordan en kan bygge noe nytt og forskyve det vanlige i ellers kjente omgivelser. Hvordan vil ungdommene se på det samme rommet etter at de sammen har satt det i bevegelse? Hva skjer med fellesskapet når alle hengir seg til en felles idé og skaper noe sammen?

Vi ser frem til å følge Landing videre i denne spennende prosessen!

Les mer om Landing og deres prosjekter på www.landing.no

Tusen takk til valgfaggruppa Sal og scene i 9. klasse på Verdalsøra Ungdomsskole.

Og tusen takk til Sykkelhuset AS Levanger, Vianor Verdal, Tevo Dekk Verdal, Bremseth Sport Verdal og Intersport Verdal og Levanger for sponsing av gamle sykkel- og traktorslanger!

Foto: Live Strugstad