PRODA Nord-Trøndelag - Workshop med Karstein Solli

“Stemme og bevegelse”

Foto: Tale Hendnes

Om workshopen:

Innen både samtidsdans og fysisk teater benyttes ofte stemme, vokale uttrykk som selvstendig materialitet eller inngår i et større og flertydig multimodalt utrykk. Med all respekt for sangens profesjons område defineres workshopen «som på siden av denne» Men hvor stemmen, vokale uttrykk samtidig med bevegelse og dans vil være hovedpremissen for workshopens utforskning. 

Utvidet vokal teknikk eller «extended vocal techniques» er lyder og uttrykk som klart skiller seg fra skjønn sang innenfor bel canto-tradisjonen. Skolerte sangere kan lett produsere utvidede lyder og vokale uttrykk, men er likevel ikke alene forbeholdt denne kunstsjangeren.

Forskning viser at de aller fleste av oss benytter stemmens kapasitet innenfor et svært begrenset register. Workshopen vil derfor være et alternativ til å utforske stemmens kunstneriske mulighetsrom. Filosofen Jacques Ranciere fremhever kunstens forstyrrende karakter og omtaler kunst som brudd eller dissens i det sanselige og at vi med det kan se omverdenen på nye måter. Workshopen forholder seg overordnet til begrepet dissens med at vi sammen deler en praksis som kontrasterer normen og «forstyrrer» det forventede eller aksepterte. I stedet for å lete etter svar og «riktige» løsninger benytter vi undring, assosiasjoner og vårt sanseapparat som refleksjonsverktøy.



Karstein Solli
Scenekunstner, førstelektor i skuespill, drama og teaterkommunikasjon. Utdannet førskolelærer og som skuespiller innen teater og mime fra skoler i London, Paris og Amsterdam. Solli er en svært erfaren kunstner og pedagog. I 1992 mottok han Pressens Kritikerpris for dans og fra 1997 ble han fast mottager av Statens Garantiintekt for Kunstnere. Siden 2009, ansatt som kunstnerisk leder hos Seanse, senter for kunstproduksjon ved Høgskolen i Volda. Solli har undervist og gitt en rekke kurs og seminarer for det profesjonelle scenekunstfeltet og amatører innen dans og teater i snart 30 år. Han har med sin kunstneriske og pedagogiske praksis en egen kunnskap for det som gjelder interdisiplinære uttrykksformer. Han lager egenartede forestillinger som alltid har høstet god mottagelse og anerkjennelse. Han har undervist i videregående skole, Norges Musikkhøgskole, Høgskolen i Oslo og Volda, Skolen for Samtidsdans / Høyskolen for Dansekunst, Linjeleder Skuespill ved Akademi for Scenekunst i Fredrikstad, Kunsthøyskolen i Oslo, Den Norske Balletthøyskole, Universidad de Chile, Departamento de Danza. m.fl.
Innehatt verv som leder av Skuespillerforbundets stipendkomite, styremedlem i Scenekunstbruket og Skolen for Samtidsdans / Høyskolen for Dansekunst. Utvalgsmedlem i faglig råd for den Kulturelle Skolesekken og fagutvalg Dans i Norsk Kulturråd.

Karstein Solli produksjoner har turnert med forestillinger i hele Skandinavia og gjestet festivaler i Spania, Frankrike, Italia, Tyskland, Ungarn, USA, Chile og Brasil.
De siste årene har mye av hans kunstproduksjon rettet seg mot små barn i alderen 0-5 år med forestillinger som Se min kjole (0-3 år), Readymade Baby (0-3 år), Sjelden Fugl (3-5 år) og Babytriller (0-3 år) på bestilling av Teater Innlandet.
2018/19 StemmeStammen (0-3 år) og er i 2023 aktuell med Rock me baby (0-3 år). Begge co-produsert av Bærum Kulturhus. Solli er også en etterspurt mentor og veileder på prosjekter for barn og unge.


Dato/Tid
12.09.23: 09.00-13.00
13.09.23: 09.00-13.00

Sted
Nord-skuespillerutdanning / Verdal Kulturskole (speilsalen)
Tindved Kulturhage
Møllegata 6
7650 Verdal


Påmelding sendes til ken@dansitrondelag.no
Påmeldingen er bindende.

Klassen organiseres i samarbeid mellom Dans i Trøndelag, PRODA - profesjonell dansetrening og Skuespillerutdanninga ved Nord Universitet.




Stiftelsen PRODA er et kostnadsfritt og landsdekkende tiltak for profesjonelle dansekunstnere uavhengig av organisasjonsmessig tilknytning. PRODA skal arrangere et daglig kompetansehevende fagtilbud, som bidrar til at dansekunstnere kan utøve og formidle dans av høy kvalitet.

PRODA, NyheterAnna Nordanstedt