En sang til... av Mia Habib

Sårbare og avkledde kropper, en løpende masse, monumentale følelser. Menneskeheten har innvadert scenen, som i en demonstrasjon, som i en dans.

Mia Habib kommer til Dansens Hus med en forestilling inspirert av monumental kunst og nakne kropper. Ikke mindre enn atten dansere og tretti statister er å møte i denne unike produksjonen i norsk og nordisk sammenheng. 

En sang til…” manifesterer en tilstedeværelse av det monumentale i kroppen. I en tid fylt av masse-protester, marsjer og sørgemarkeringer undersøker Habib sammen med danserne de fysiske kreftene som igangsettes gjennom disse masse-manifestasjonene verden over. Habib forhandler mellom øyeblikket, der monumental kunst peker mot det menneskelige, og den individuelle menneskekroppen peker mot en monumental menneskemasse.

Stykket henter samtidig inspirasjon fra Vigelands-brødrenes dypereliggende tematikker - den mystiske dialogen mellom fødsel, eros og død; den uro som oppleves gjennom tilstedeværelsen av mennesker som en masse, en samling skulpturer - like intense som livet selv. Hvordan allieres det monumentale med enslige skikkelser, og hvordan rommer sårbare kropper massive eksistensielle spørsmål?

Ved å koble de urovekkende bilder og følelser rundt menneskemasser og kroppenes sårbarhet, med teorier om “sverm intelligens”, skapes en indre spenning i forestillingen, som både er samlende og forstyrrende på én gang. 

Prosjektet består av et flertall norske dansere, så vel som dansere fra USA, Polen, Frankrike, Danmark, Israel, Canada, Saudi-Arabia, Lithauen og Sverige. Danserne både komplementerer hverandre og åpner gjennom en dialog med koreografen, en berikende utveksling om dette store emnet. 

Mia Habib

Habibs arbeid påstås ha et “kulturkritisk perspektiv på kropp, identitet, samfunn og dans”. Mia Habib Produksjoner er basert i Oslo med stor internasjonal virksomhet, og arbeider i møtepunktet mellom scenekunst, utstillinger, publikasjoner, foredrag, undervisning, mentorvirksomhet og kuratering. Habib er også engasjert i researchaktiviteter utover egne produksjoner, med blant annet kunstnere, forskere, politiske aktivister og andre.  

Arbeidet hennes har vært ko-produsert av institusjoner over hele Europa, og dette er Mias sjette samarbeid med Dansens Hus siden 2005. 

I 2012 var Habib mentor og kuntnerisk leder sammen med Iris Lana for “The New Dance Project 2012” og “The Dance Arena festival” ved HaZira teater i Jerusalem. Hun er en av initiativtakerne for det internasjonale kunstnernettverket Sweet & Tender Collaborations, og har en M.A i konfliktløsning og forhandling ved Tel Aviv University (2011) og en B.A. i koreografi fra Kunsthøgskolen i Oslo (2003). 

Snopp Designbyrå