Tilføyelser

Foto: Espen Storhaug

 

Tidsvitnefortellingene fra Falstadsenterets arkiv har dannet et viktig utgangspunkt for utviklingen av forestillingen Tilføyelser.

Over 4200 fanger fra mer enn 15 nasjoner satt fengslet på Falstad under krigen. I 1942-43 ble over 200 fanger henrettet og lagt i massegraver. Den dag i dag finnes det ukjente graver i skogen. Ved Falstadsenteret er mange fortellinger fra denne historien bevart.

Komponist Nils Petter Molvær og koreograf Anna Hegdahl har dykket ned i Falstadsenterets tidsvitnemateriale og laget forestilling hvor de ønsker å aktualisere viktige tema fra historien igjennom bevegelse og musikk. Nyhetsbildet fra vår tid inneholder daglig tema som vi i Norge opplevde under andre verdenskrig. En kunstnerisk tolking av de historiske hendelsene kanskje kan skape en større forståelse og nærhet til vår egen tid, en empati med det som skjer utenfor våre grenser hver dag. Hvordan kan vi ta dette inn over oss?

Vi har et stort ønske om at publikum skal komme tett inn på de sterke opplevelsene til menneskene som satt i fangenskap. Mye kan leses mellom linjene I intervjuer og alt kan ikke fortelles med ord. Når vi tier, tar den sansende kroppen over. Slik ønsker Tilføyelser å bidrar Tilføyelser til en annen forståelse av hvordan det er å være menneske i en umenneskelig situasjon.

Tilføyelser ønsker å rører både ved de brutale overgrepene som skjedde, og de nære båndene som ble knyttet. I musikken kan det brutale fremstilles  og gi plass til et bevegelsesspråk som er mer forsiktig og menneskelig, et relasjonelt kroppslig uttrykk på en autentisk historisk arena. 

Forestillingen forflyttet seg fra Falstadskogen og ned i Falstadsenteret før den avsluttedes inne i borggården. Utøverne og publikum forflyttet seg samtidig, slik at skillet gradvis opphører. 

Forestillingens lengde var ca. 120 minutter og spiltes i sin helhet utendørs.

Forestillingen er støttet av Norsk Kulturråd, Fritt Ord, Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Det norske komponistfond, Nord-Trøndelag fylkeskommune, Sparebanken Midt-Norge, Kvernmo AS, Byggmakker Gipling AS, Inderøy kommune og Bergen kommune. 

Kunstnerisk leder/koreograf:
Anna Hegdahl

Komponist:
Nils Petter Molvær

Lyddesign/Lydkunstner:
Jørgen Larsson

Lysdesign:
Pekka Stokke

Kostymedesign/søm:
Berit Haltvik With

Medskapende dansekunstnere:
Kenneth Bruun Carlson, Jon Filip Fahlstrøm, Terje Tjøme Mossige, Halldis Olafsdottir, Live Strugstad

Andre medvirkende:
Creme Fraiche Dansekompani, Dansepraktikanter fra Inderøy videregående skole og Olav Duun videregående skole

Søm:
Karen Johanna Kviseth

Foto:
Espen Storhaug

Illustrasjon (Dead end):
Karin Mamma Andersson

Forestillingen er en samproduksjon med Dans i Nord-Trøndelag og Falstadsenteret.

Snopp Designbyrå