Læringsressurs i dans for lærere i grunnskolen

Dans i Trøndelag har gjennom et samarbeid med Nasjonalt kompetansesenter for kunst og kultur i opplæringen utviklet en læringsressurs i dans for lærere i grunnskolen. Ressursen er utviklet med utgangspunkt i Dans i Trøndelags workshop “Fang meg i farta”, som i flere år har gjestet skoler som del av Den kulturelle skolesekken (DKS) i Trøndelag.
Formålet med ressursen er å bidra til mer dans i hverdagen for både barn og voksne!

Foto: Line Kanaris

Lek og improvisasjon – naturlige bevegelser og uttrykk

Tone Pernille Østern (2009) skriver at skapende dans handler om å gå inn i noe som man ikke helt vet hvor ender. Man vet ikke hva resultatet blir, nettopp fordi resultatet er selve prosessen. Gjennom sin lekne tilnærming til dans bidrar ressursen med å ufarliggjøre dans og bevegelse, og skape positive “øyeblikks-opplevelser”. Det handler om mestring av øyeblikket for den enkelte elev og å kunne se verdien av å leke sammen, samt erfare nye måter å bevege seg på. “Fang meg i farta” kan dermed være med på å skape en ikke-målbar prestasjon og opplevelse i skolen, hvor selve formålet med workshopen er aktiviteten i seg selv.

 

Hva er lek, og hva er dans?

Barn leker ikke for å øve seg sensomotorisk eller for å mestre roller og regler i voksenlivet. Leken er lekens eget mål. Barn leker for å leke – de danser for å danse!

Åse Løvset Glad (2012) Dans på timeplanen, s. 19

Gjennom årene har det vært en økt bevissthet i skolen rundt lekens betydning og hvordan lek kan
bidra inn som en viktig kilde til læring. Leken inviterer til fantasi, kreativitet, spontanitet, regler, språk
og kommunikasjon. Samtidig som man gjennom leken kan utvikle ulik kompetanse, har leken i seg
selv også en egenverdi. Leken foregår ofte styrt av fri vilje og lyst, og er med på å etablere et rom som er omfattet av noe annet enn hverdagens gjøremål og handlinger (Glad, 2012).

Dans gir rom for kroppslige erfaringer, uttrykk, følelser, opplevelser og estetisk kommunikasjon. Dansen er direkte i sitt uttrykk, hvor vi har muligheten for å arbeide med hele oss. Samtidig som dansen har en særegen egenskap i å være samlende og henvende seg til hele følelsesregisteret, har dansen også evnen til å arbeide med det individuelle, personlige og selvet. Anne Wigert (1982) skriver i sin bok “Danslek på dagis” at å lære å kjenne kroppens muligheter, gjør man best ved å anvende den. Gjennom dans og bevegelse aktiverer vi kroppens nervesystem og vår propriosepsjon, som gir hjernen informasjon og bevissthet om kroppens posisjon. Dansen kan dermed være med på å øke vår kroppsbevissthet og kroppsforståelse. Denne økte forståelsen kan være med å gi en økt forståelse av andre og gi en sosial kompetanse. Dansen byr derfor opp til et dynamisk samspill mellom utforskning, selvet, samhandling, kreativitet og fantasi.

Glad (2012) fremhever leken og det lekende menneskets betydning for dansen som kunst- og
kulturform. Ved å ta utgangspunkt i velkjente leker i skolen, er målet med danseworkshopen å bygge
på et allerede eksisterende fundament i skolen, for å skape trygghet blant elevene og læreren. I denne sammenheng blir leken derfor en inngang til dans. For hva er dans og hva er lek? Det handler nok bare om hvilke øyne som ser.

I denne workshopen fungerer læreren som en veileder og skaper et trygt rom for barna, som har fokus på
det spontane som oppstår i øyeblikket, alene eller i samspill med andre. Som lærer skal man derfor ikke vise frem bevegelser og dans som elevene skal kopiere, men gjennom øvelsene forklare og veilede elevene til å skape bevegelse i egen kropp.
Fokuset for workshopen er mangfoldighet og selvstendighet, hvor det å ta egne valg og gi plass til
andre er et bærende element.

Litteratur
• Glad, Å.L. (2012) Dans på timeplanen, kap.1 Barnets lek – dansens grunnlag, 2. utgave, Tell
Forlag Vollen.
• Østern, T.P. (2006) Dansens uutholdelige letthet – om improvisasjon som tyngde i
dansekunsten, i Steinsholt, Kjetil og sommerro, Henning (red). Improvisasjon. Kunsten å sette
seg selv på spill
. N.W. DAMM& SØN AS
• Wigert, A. (1982) Danslek på dagis, Kroppsmedvetenhet, Rabén & Sjögren